Siirry pääsisältöön

Fuksivuoden tunnelmia huhtikuussa 2017

Huhtikuussa lukuvuosi lähestyy loppuaan, ja pian on aika suunnata kesälomalle. Slaavikielten fuksien ensimmäinen vuosi yliopistossa on pitänyt sisällään paljon työskentelyä opintojen parissa, mutta vuoteen on kuitenkin mahtunut myös opiskelun ulkopuolista hauskanpitoa. Rupla ry. toivotti fuksit syksyllä tervetulleeksi järjestämällä uusien illan ja fuksiaiset, joiden yhteydessä pidettiin haalarinkastajaiset. Lisäksi fukseilla on ollut mahdollisuus osallistua Helsingin yliopiston yhteiseen fuksiseikkailuun.

Kopeekka haastatteli kymmentä ensimmäisen vuoden opintojaan viimeistelevää opiskelijaa, joilta kysyimme seuraavanlaisia asioita:

1. Miten ensimmäinen vuosi yliopistossa on sujunut?
2. Mikä on ollut parasta fuksivuodessa?
3. Miltä opinnot ovat tuntuneet?
4. Onko jokin yllättänyt opiskeluissa?
5. Onko ensimmäisen vuoden opintosuunnitelmassa jotain, mitä muuttaisit?
6. Onko oma erikoistumisesi, kuten sivuaineiden valinta, selkiytynyt vuoden aikana?
7. Minkä neuvon antaisit tuleville fukseille?

 

Henriikka, venäjän kieli ja kirjallisuus

1. Hyvin! Luulen, että olen oikeassa paikassa.
2. Helsingissä asuminen, kansainvälisyys, kielen oppiminen ja kulttuuriin tutustuminen, uudet ihmiset, ainejärjestö ja osakunta, opiskelijahaalareiden saapuminen, fuksiaiset, ekat iltapukujuhlat, approt ja sitsit... Eli se mitä lähdin yliopistosta hakemaan ja paljon enemmän!
3. Menee aina hetki tottua uuden oppilaitoksen rytmiin. Yliopisto-opintojen itsenäisyys on tuntunut hyvältä. Jokainen saa suorittaa niitä omassa tahdissa ja tehdä sellaisia valintoja kuin haluaa.
4. Osasi etukäteen olettaa, että yliopisto-opiskelu tulee olemaan lukiota rankempaa. Silti fuksivuoden työmäärä on tullut yllätyksenä.
5. Ehkä tasoittaisin työmäärän jakautumista kolmelle vuodelle. Toisaalta on hyvä, että ensimmäisenä vuonna saa tehtyä mahdollisimman paljon, jolloin tulevat kaksi vuotta ovat helpompia. Käytännönläheisyyttä myös lisäisin opintoihin. Siihenkin voi itse vaikuttaa esimerkiksi lähtemällä Tverin kieliharjoitteluun keväällä ja hengailemalla myös äidinkielen linjan opiskelijoiden seurassa.
6. Vuoden aikana olen löytänyt monia kiinnostavia sivuaine-ehdokkaita, joista ennen yliopistoa en ollut kuullutkaan. Vielä pitäisi valita mitä niistä lähtee ensi vuonna kokeilemaan!
7. Älkää stressatko liikaa! Osallistukaa opintojen lisäksi myös opiskelijaelämään! Haluan, että yliopistovuosista jää käteen muutakin kuin vitosen suorituksia tenteistä ja fuksivuoden voi elää vain kerran! Osallistukaa fuksitoimintaan, tutustukaa toisiinne ja tsempatkaa toisianne vaikeissa hetkissä! Muodostakaa kiva porukka, jonka kanssa on mukava opiskella mahdollisesti jopa seuraavat viisi vuotta.

Jelena, länsi- ja eteläslaavilaiset kielet

1. Ensimmäinen vuosi on sujunut hyvin! Paljon uusia ihania ihmisiä ja kivoja kursseja!
2. Parasta on ollut meidän porukka!! 
3. Opinnot ovat tuntuneet mielekkäiltä, ainoa että ensi vuonna aion valita vähemmän kursseja!

4. Ei ole juurikaan yllättänyt!

5. Syksystä muistan sen, että metodiopinnot oli aika mysteeri. Niistä olisi voinut kertoa enemmän!

6. On selkiytynyt, mutta on myös tullut uusia vaihtoehtoja joista en ollut kiinnostunut! Nyt pitää sitten vaan osata valita eniten kiinnostavin/hyödyllisin!
7. Älkää stressatko turhaan ja valitkaa kursseja mitkä kiinnostaa!

Tapio, venäjän kieli ja kirjallisuus

1. Paremmin kuin odotin, odotin jotain paljon sekavampaa yliopistossa opiskelulta.
2. Mielekkäät kurssit ja uudet tuttavuudet.
3. Enimmäkseen hyvin mielekkäiltä ja hyödyllisiltä. Muutamat perusopintoihin kuuluvat kurssit ovat toki tuntuneet enemmän tai vähemmän tyhjänpäiväisiltä täytekursseilta. Toki ainakin yksi niistä on jälkikäteen osoittautunut hyödyllisemmäksi kuin miltä tuntui. Kaikki suoraan venäjän kieleen liittyneet kurssit ovat olleet sellaisia, mitä olin kaivannutkin.
4. Osan yliopisto-opiskeluun liittyvien ennakkoluulojeni romahtaminen, hyvällä tavalla.
5. Ei oikeastaan. Muutokset olisi tehtävä muualla.
6. On, tekisi vain mieli napata lisää slaavikieliä suunnitelmaan. Tavallaan en kuitenkaan halua opintojen paisuvan liiaksi.
7. Ihan ihmisiä mekin täällä olemme. Opettajat myös. Tervetuloa.


Oona, puolan kieli
1. Hyvin nopeasti! Vasta aloitettiin lukukausi ja nyt on enää muutama viikko kesälomaan! Lukuvuosi on takana paljon kivuttomammin, kuin odotin!
2. Itsensä haastaminen! Jätin työelämän taakse ja palasin koulun penkille ja ei ole tarvinnut katua valintaa! Olen saanut uusia näkökulmia elämään ja enemmän aikaa tehdä kaikkea jännittävää.
3. Opinnot ovat menneet rauhallisesti eteenpäin. Itse olen ottanut suhteellisen rauhallisesti ja en ole haalinut lukujärjestystä täyteen. Olen tyytyväinen tähän vuoteen, niin opintopisteiden kuin opintomenestyksen suhteen.
4. Humanistisessa tiedekunnassa on paljon lomaa! Syysloma, talviloma, hiihtoloma, pääsiäisloma… Tuntuu, että koko ajan saa lomailla, mitä en tosin pistä pahaksi!
5. Jälkikäteen en muuttaisi itse mitään, mutta kokonaisuutena joitakin pakollisia kursseja voisi muokata mielenkiintoisemmiksi tai tiputtaa kokonaan valinnaiseksi. Lukukaudesta meni paljon aikaa voivotellessa jonkun muutaman pisteen pakollisen kurssin perään, missä ei ollut mitään mielenkiintoa. Se syö aikaa pääaineesta ja mielenkiintoisemmista aineista.
6. Sivuaine on selkiytynyt ensimmäisen vuoden aikana. Minulla oli pari vaihtoehtoa ja nyt olen saanut karsittua vaihtoehdon yhteen, siitä on helppo startata syksyllä lukuvuosi.
7. Syö hyvin, nuku hyvin, tee läksyt ja siirry vapaalle, eli juo hyvin! Ole aktiivinen! Helsingin yliopistolla on paljon tarjottavaa, jos osaa itse etsiä ja mennä paikan päälle. Valitettavasti tällä hetkellä rakenne on niin sekaisin, että itse kysymällä ja etsimällä löydät paremmin tietoa, kuin perusohjeissa annetaan.


Oiva, venäjän kieli ja kirjallisuus


1. Ensimmäinen vuosi on sujunut työntäyteisesti, mutta silti hyvin. Aika suorastaan on lentänyt.
2. Fuksivuodessa on parasta ollut hyvä tunnelma opiskelijoiden kesken.
3. Opinnot ovat tuntuneet uuvuttavilta, mutta toisaalta juuri sen vuoksi kaikki opit ovatkin tarttuneet niin hyvin.
4. Yllätyin kotityön määrästä, vaikkei siitä ehkä olisi pitänyt yllättyä. Yllättävää oli myös se, kaikenlainen byrokratia tai kursseihin liittyvä säännöstö on hyvinkin usein joustavaa.
5. Ei ole valitettavaa. Ehkä suullista venäjän kielen käyttöä voisi olla enemmän, Tverin matkasta huolimatta.
6. Oma erikoistuminen on selkiytynyt, mutta ei tarpeeksi. Suosittelen tutkimaan sivuaineita tarkasti ja ajoissa, itse olen suunnittelut aika suurpiirteisesti.
7. Suosittelen uusille opiskelijoille, että nauttikaa elämästä ja älkää jättäkö kurssitöitä viimeiselle illalle.

Jadviga, venäjän kieli ja kirjallisuus, äidinkielen linja

1. Ihan hyvin on mennyt! Alkuvuosi oli tosi rankka, mutta pärjäsin kuitenkin ihan hyvin.
2. Approt ja Ruplan bileet <3
3. Aluksi vaikealta, kun oli tosi paljon erilaisia koulutehtäviä, mutta siihen tottuu pikkuhiljaa.
4. Ei, kaikki mennyt mukavasti.
5. Olen miettinyt erilaisia vaihtoehtoja, mutta luultavasti otan poliittisen historian ja markkinoinnin. Poliittisen historian kurssille olen jo käynyt tämän opiskeluvuoden aikana ja se on tuntunut erittäin mukavalta.
6. Menestystä opinnoissa ja sinnikkyyttä venäjän kielen opiskeluun!Amina, venäjän kieli ja kirjallisuus

1. Uskomattoman nopeasti! Vuosi on antanut todella paljon ja kasvattanut, niin ihmisenä kuin myös tiedonmäärällä. On ollut tenttejä ja koulustressiä, mutta myös opiskelijatapahtumia ja hauskanpitoa.
2. Uudet opiskelijakaverit!
3. Opiskelurytmin löytäminen teetti kyllä vähän vaikeuksia, sillä se on niin erilainen lukioon verrattuna. Onneksi en ole ollut yksin tässä veneessä, vaan apua on saanut kavereilta ja vanhemmilta opiskelijoilta, sekä hyvät, asiastaan kiinnostuneet opettajat ovat motivoineet!
4. En ajatellut, että opiskelu olisi niin raskasta, mitä se on nyt ollut.
5. Lisäisin käytännönläheisempiä asioita, kuten fonetiikkaa, sanastoharjoituksia, kääntämistä, maantuntemusta. Ne ovat arkipäiväisissä tilanteissa hyödyllisempiä kuin monet asiat, joita käydään kirjallisuudessa läpi. Ja vähentäisin siis kirjallisuutta.
6. No ei todellakaan! Se oli selkeämpi ennen yliopistoon tuloa! Nyt tietää miljoonista vaihtoehdoista, eikä osaa päättää mitään tiettyä.
7. Vaikka kaikki on kivaa ja uutta, on tapahtumaa, bileitä ja uusia tyyppejä, kannattaa antaa aikaa ittelle eikä olla koko ajan menossa J ja muista opiskella jo heti alussa!

Juhani, venäjän kieli ja kirjallisuus

1. Eka vuosi on sujunu yllättävän hyvin, toki välillä on ollu myös vaikeuksiakin, mutta kaikesta on selvitty!
2. Parasta fuksivuodessa on ollu tottakai uudet ihmiset ketä oon tavannu, oon saanu paljon läheisiä tuttavuuksia J ja sit on ollu paljon kivoja tapahtumia!
3. Opinnot vaihtelee suuresti, on kursseja jotka on tosi tylsiä ja raskaita, sit on taas kursseja jotka mä oikeesti koen hyödyllisiks ja jotka on kiinnostaviakin.
4. Opiskelussa on yllättäny se, että vaikka osasin venäjää entuudestaanki jo hyvin, niin oon oppinu tosi paljon uutta ja hyödyllistä, jos vertaan itteeni vuoden alkuun niin oon päässy jo tosi pitkälle pelkästään tämän yhden vuoden aikana.
5. Opintosuunnitelmassa vois tehdä hieman muutoksia eräiden kurssien kohdalla, koska opintopisteet ja työmäärä niissä ei mielestäni vastaa toisiaan.
6. Sivuaine oli mulle selkee jo ennen fuksivuoden alkua J
7. Ei kannata stressata liikaa fuksivuotta, asiat yleensä sujuu omalla painollaan. Tärkeintä on pitää positiivinen mieli yllä ja nauttii kaikesta mitä yliopistoelämä tuo tullessaan!Igor, venäjän kieli ja kirjallisuus, äidinkielen linja

1. Hyvin. Tosi viihtyisää ja suht. rentoa.
2. Parasta oli alkaa asua uudessa paikassa, tutustua ihmisiin ja alkaa opiskella täysin uutta aihetta.
3. Perusopinnot ovat tuntuneet yllättävän helpoilta. Odotin alussa jotakin paljon hankalampaa.
4. Nimenomaan se, miten helposti välillä saa suht. hyviä arvosanoja kursseista, vaikka tuntuu, ettei ymmärrä mitään. En tiedä, mitä mieltä muut ovat tästä, mutta minulle tämä vuosi oli yllättävän helppo.
5. Eipä hirveästi. Olen ollut tosi tyytyväinen.
6. Pyrin olla ottamatta sivuaineita mahdollisimman pitkään, koska en päättänyt vielä, mikä kiinnostaisi.
7. Kannattaisi ehkä varmistaa asioita, jotka ratkaisevat oman erikoistumisen. Jos esim. haluaa opiskella sivuainetta, jota ei voi täysin vapaasti opiskella (tai jossa on joitakin edellytyksiä), niin kannattaa kysellä opettajilta, tuutoreilta ja muilta, ketkä voisivat tietää jotain. Voit toki itsekin sitä tietoa etsii.

Kaisa, venäjän kieli ja kirjallisuus

1. Eka vuosi on menny hurjan nopeesti ja vaikka työmäärä on tuntunu välillä raskaalta niin oon positiivisesti yllättyny siitä miten paljon koen kehittyneeni alkusyksystä.
2. Parasta fuksivuodessa on ollu uusien ystävien saaminen, tapahtumat ja tunne siitä et kyllä tää on se mitä nyt haluan tehdä ja mikä mua nyt kiinnostaa eniten. Tietysti on ollu myös tosi hienoa oppia niin paljon ja jotenkin oon myös tutustunut itseeni entistä paremmin tän vuoden aikana, mikä tuntuu hyvältä.
3. Opinnot on tuntuneet innostavilta mut välillä myös raskailta kovan tahdin vuoksi. Kaikki sanoi etukäteen että fuksivuosi on työläs ja nyt ymmärrän et se oli täysin totta! Tää vuosi on silti ollut hirveän kiva kokonaisuus ja mulla on ollut hauskaa.
4. Jos jokin yllätti, niin ehkä juuri työmäärä aluksi. Mut siihen tottui nopeasti. Stressinhallintakeinot on tulleet tarpeeseen tänä vuonna!
5. En osaa sanoa, mitä muuttaisin. Ehkä jos ekan vuoden opiskelutahti olisi ihan vähän hitaampi, niin asioihin ehtisi paneutua kunnolla ja se voisi olla hyvä juttu.
6. Oman erikoistumisen kysymykset on mietityttäneet paljon, mut kyllä ne on selkiytyneet. Toivottavasti ja luultavasti selkiytyvät jatkossa vielä paljon lisää.
7.  Neuvo fukseille: muista pitää hyvää huolta omasta perushyvinvoinnista, esim. nukkumisesta riittävästi, jotta jaksat kaiken kivan ja jännän eikä eka vuosi mene haukotellessa! Ja tutustu muihin opiskelijoihin mahdollisimman paljon, koska yhdessä kaikki on hauskempaa.Toimittajan terveiset uusille fukseille:
Kuten haastateltavien vastauksista kävi ilmi, kokemukset fuksivuodesta on erilaisia. Se on luonnollista; kenenkään tilanne ei ole samanlainen kuin toisen, ja me kaikki koetaan asioita eri tavalla. Erilaisuus on rikkaus!

Mun vinkit polkuaan yliopistolla aloittaville: älkää menkö vain ”virran mukana”, vaan miettikää alusta lähtien, mitä itse haluatte opinnoiltanne ja elämältä. Keskittykää omaan päämäärään ja tarkentakaa sitä valinnaisilla opinnoilla. On hyvä tehdä suunnitelmia, mutta myös hyvä hyväksyä niiden muuttuvan (harva oikeasti tietää heti ensimmäisenä vuonna, mihin lopulta päätyy). Kunnioitetaan myös toisia ja ymmärretään, ettei kenenkään polku ole samanlainen.

Ottakaa opinnoista kaikki irti, ja tehkää paljon töitä niiden eteen. Meillä on älyttömän taitavia opettajia, joilta voidaan oppia tosi paljon. Me ollaan Suomen parhaassa yliopistossa! Välillä jos motivaatio laskee, miettikää niitä asioita, joista pidätte opiskelussa, tai mitä hienoja juttuja voitte opiskelun kautta päästä tekemään. Keskittykää niihin! 

Me ollaan mun mielestä etuoikeutettuja, kun saadaan opiskella just tätä, ja just tässä yliopistossa. Pysytään positiivisina, vaikka paljon puhutaan tällä hetkellä esimerkiksi yliopiston resurssien vähenemisestä ja opiskelijoiden tukien leikkauksista. Nämä ovat asioita, joille me ei ihan kauheasti voida mitään. Me voidaan kuitenkin pitää meidän asenne kohdillaan, korkealla — arvostetaan omia taitojamme, meidän oppiainetta ja yliopistoa! 

Pitäkää myös hauskaa opintojen ulkopuolella ja rentoutukaa — muistakaa, että opiskelijaelämä on ainutlaatuista aikaa! Ottakaa opinnot vakavasti, muttei liian vakavasti. 

Lähtekää rohkeasti mukaan erilaisiin aktiviteetteihin. Tulkaa Ruplaan ja muuhun oman oppiaineen piirissä olevaan toimintaan, mutta pitäkää silmät ja korvat auki myös muualla yliopistolla. Yliopistolla on lukematon määrä erilaisia harrastusmahdollisuuksia, järjestöjä ja tapahtumia, joista jokainen löytää varmasti oman juttunsa.

Onnea kaikille opintojen tielle ja tervetuloa mahtavaan porukkaan!

KOONNUT: Elisa Minkkinen

Kommentit