Siirry pääsisältöön

Jedno pivo, prosím!



" Älä luota kehenkään joka ei juo.” Winston Churchill
”Olut on todiste siitä, että Jumala rakastaa meitä ja haluaa meidän olevan onnellisia.” - Benjamin Franklin

Näiden viisaiden miesten kanssa ei voi olla kuin samaa mieltä.  Lähes jokainen meistä tunnustaa oluen virkistävän, terveellisen ja parantavan vaikutuksen. Mikä voisi olla mukavampaa rankan päivän jälkeen, kuin avata kylmä (mieluiten tsekkiläinen) olut ja antaa sen virrata kurkkuun rentouttaen sekä kehon että mielen. Olisi ollut suorastaan huutava vääryys ja tragedia ihmiskunnalle (ainakin opiskelijoille), jollei tätä maagista ohrajuomaa olisi koskaan keksitty.
Slaavimaailmassa oluen juonti onkin suosittu rentoutumiskeino ja ajanviettotapa. Erityisesti Tsekissä olut on kansallisjuoman asemassa, eikä ihme, sillä onhan tsekkiläinen olut maailmankuulua ja vie takuulla kaikkien oluenystävien kielen mennessään. Tsekkiläiset ovat oluen saralla aivan omassa sarjassaan. Tsekissä juodaan nimittäin väkilukuun suhteutettuna eniten olutta maailmassa: peräti 158 litraa olutta per asukas vuodessa. Tämä tarkoittaa, että jokainen aikuinen juo keskimäärin yhden litran olutta päivässä. Mainittakoon, että Suomessa, jossa olut on myös kansallisjuoman asemassa, olutta kulutetaan vuodessa ”vain” 86 litraa per asukas. Tsekkiläiset ovat hyvin ylpeitä kultaisesta juomastaan ja ovat hyvin huolissaan, kun oluen kulutus on viime vuosina lähtenyt hienoiseen laskuun.
Tsekkiläisen oluen terveysvaikutuksia korostetaan auliisti ja sen väitetään vanhan sanonnan mukaan ”rakentavan kauniita vartaloita”. Tsekkiläisen olutviisauden mukaan vaalea olut kasvattaa rintoja ja tumma olut mahaa. Olisikohan tämä syynä tsekkiläisten mallien ja jääkiekonpelaajien runsaaseen määrään? Maljaa nostaessa muistetaan sanoa ”Na zdraví“, eihän oluella silloin voi olla huonoja vaikutuksia. Oluelle on myös omistettu kokonaan 2,5 viikkoinen festivaali, jonka tarkoituksena  on siis mikäs muukaan kuin juoda olutta. Jotain tsekkiläisten suhteesta olueseen kertoo se, että tilattaessa olutta saa automaattisesti ison tuopin ja aidossa tsekkiläisessä oluttuvassa olutlasi täytetään uudestaan aina lasin tyhjentyessä. Oluen nauttimisen lopuksi nostetaan lasinalunen tuopin päälle. Hämmentävää on myös se, että yleensä Tsekissä olut on halvempaa kuin vesi tai limu. Oluen juominen ei rajoitu pelkästään oluttupiin, vaan myös tsekkiläisten korkeakoulujen ruokaloissa saa nauttia ruokajuomaksi olutta vaikka keskellä päivää lounaan yhteydessä. Epäilen, ettei onnistuisi meillä Unicafessa.
Oluen valmistaminen ja varsinkin sen lasiin valuttaminen on aivan oma aikaavievä taiteenlajinsa. Väärin tehtynä se voi jopa vaikuttaa oluen makuun niin ratkaisevasti, ettei arvonsa tunteva olutasiantuntija suostu sitä suuhunsa kumoamaan. Myös vaahdon määrällä on ilmeisesti jokin ratkaiseva merkitys, josta en valitettavasti ole päässyt vielä aivan täyteen selvyyteen sen pyhyyden ja monimutkaisuuden vuoksi.
Menestysromaani Kunnon sotamies Švejkin kirjoittaja ja tasavallan kuuluisin olutsieppo Jaroslav Hašek heitti erään kuuluisan kommentin, jonka mukaan hallitus, joka nostaa oluen hintaa, kaatuu vuodessa. Kommunistihallitus vuonna 1984 sortui tähän virheeseen ja kaksinkertaisti oluen hintaa. Seuraukset olivat tunnetut ja viiden vuoden päästä hallitus kaatuikin. Oluen kanssa ei ole siis leikkimistä, varsinkaan Tsekissä.  Pyhä on pyhää. 
 

 Voi vain arvailla, kuinka monta olutmerkkiä, panimoa ja oluttupaa koko Tsekistä kaiken kaikkiaan löytyy. Jo pelkästään pääkaupunki Prahassa arvellaan olevan yli tuhat oluttupaa. Olut hallitsee koko tsekkiläistä elämämenoa. Myös bisnes oluttuoppien takana on valtaisa. Olutteollisuus työllistää suurta joukkoa ja tuo tärkeää rahavirtaa koko tasavallalle ulkomaanviennin avulla. Olut on siis kansallinen symboli ja brändi, josta tasavalta maailmalla tunnetaan. Samalla se on asia, joka hyvin monelle ulkomaalaiselle tulee Tsekistä ensimmäiseksi mieleen.  
Koska olut on luovuuden lähde, mikset menisi jo tänään nauttimaan Tsekin lahjasta maailmalle?  Juo olutta kuin aito tsekki ja kokeile Gambrinusta, Kozelia, Budějovický Budvaria, Pilsner Urquellia, Staropramenia tai ihan mitä tahansa tsekkiolutta. Makuelämys on taattu ja elämä tuntuu aavistuksen yksinkertaisemmalta. Na zdraví!


Minna Toivonen

Kommentit