Siirry pääsisältöön

UNESCOn Jakutia-päivä


Kun ajattelemme Venäjää usein mieleemme tulee Moskova tai Pietari - harvemmin mikään muu Euroopan puoleisen Venäjän kaupungeista. Väittäisin, että Suomessa tiedämme hyvin vähän Ural vuorten takaisesta Venäjästä, vaikka suurin osa maasta kuuluu Aasiaan. Monet venäläiset tiedemiehet ja taiteilijat ovat pohtineet kumpaa Venäjässä on enemmän Eurooppaa vai Aasiaa - onko se molempia vai kenties ei kumpaakaan?
21. maaliskuuta 2012 UNESCOn pääkonttorissa Pariisissa järjestettiin tapahtuma, joka oli omistettu Jakutialle, yhdelle Venäjään kuuluvista autonomisista tasavalloista. Kopeekan Pariisin kirjeenvaihtaja kävi paikan päällä perehtymässä Siperian sydämen saloihin.
Jakutia, viralliselta nimeltään Sahan tasavalta, sijaitsee Siperian koillisosassa ja on noin neljän Ranskan kokoinen alue. Asukkaita on yhteensä noin miljoona, joista enemmistö on jakutialaisia, joiden lisäksi alueella asuu myös muita vähemmistökansoihin kuuluvia heimoja kuten venkoja, evenoja, inuiitteja ja tsukseja. Jakutiassa on mannerilmasto, talvisin lämpötila voi laskea jopa miinus 40 celsius asteeseen. Kesät taas ovat lämpimiä- keskimääräinen lämpötila on noin  +25-30 astetta. Perinteiset elinkeinot ovat metsästys, kalastus, porojen hoito ja turkisten käsittely. Jakutia on rikas luonnonvarojen lähde. Sieltä löytyy kaasu ja hiiliesiintymiä, sekä myös jalometalleja, kuten hopeaa ja kultaa. Jakutialaiset timantit ovat tunnettuja sekä Venäjän lisäksi myös ulkomailla.
UNESCOn Jakutia päivä alkoi virallisella osiolla. Vaikka Jakutia kuuluu Venäjään ja näin ollen Venäjän UNESCOn edustuston alaisuuteen jakutialaisilla on myös oma edustus. Samanlainen käytäntö koskee myös muita maailman erityisalueita kuten Espanjan Kataloniaa ja Kanadan Quebecia. Tällä kertaa Jakutian delegaation johtajana toimi tasavallan pääministeri Danchikova G.V. Paikalla olivat myös Jakutian ulkoasiainministeri, opetus-, urheilu- ja kulttuuriministerit sekä jakutialaisen lehdistön edustajat. Delegaatioon kuuluivat myös kulttuurityöntekijät mm. museoiden johtohenkilökunta.
Ranskalaisen osapuolen kenties mielenkiintoisin edustaja oli tiedemies ja kirjailija Jean Malaurie. Jean Malaurie syntyi Saksassa vuonna 1922.  Maularie on maailman johtavimpia Pohjoisten alueiden tutkijoita.  Herra Maularie saavutti ensimmäisenä ihmisenä saavutti Maan geomagneettisen Pohjoisnavan (78°29′N 68°54′W), yhdessä Kutsikitsoq nimisen inuiitin kanssa vuonna 1951. Ensimmäisen tutkimusmatkansa Jakutiaan Jean Malaurie teki jo vuonna 1959. Korkeasta iästään huolimatta herra Malaurie on edelleen aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Jakutian päivän puheenvuoronsa hän omisti Pohjoisen ilmastonmuutokselle ja niille korvaamattomille vahingoille, joita siitä aiheutuu alkuperäiskansoille.
Konferenssin pääkeskustelunaihe oli Jakutian ”Lenskie stolby” luonnonpuiston lisääminen UNESCOn maailmaperintökohdelistalle. Venäjäksi ”stolb” tarkoittaa pylvästä. Lenskie stolby ovat valtavat kivipylväät Lena joen varrella. Pylväät ovat muodostuneet tuhansia vuosia sitten mannerlaattojen liikkumisen myötä. Arkeologiset kaivaukset luonnonpuiston alueella toivat ilmi sekä maapallon muovautumisen, että ihmiskunnan historian kannalta tärkeät löydöt.
Jakutialaiset kertoivat myös projekteista, jotka tasavallassa toteutetaan koulutuksen edistämiseksi. Hyvin onnistuneeksi osoittautui projekti ”Kiertävät opettajat”. Sen myötä alkuperäistä elämäntapaa noudattavien heimojen lapset pääsevät käymään koulua ilman, että heidän täytyisi lähteä pois kotoa. Luokkakoot ovat hyvin pienet: vain 2-3 lasta per luokka. Opettajilla on näin ollen käytettävissä enemmän aikaa jokaisen oppilaan kanssa. Pohjoisen ankarissa olosuhteissa on tärkeää, että koulutusjärjestelmä huomioi opetussuunnitelmassaan myös alueen väestölle tärkeiden selviytymistaitojen opettamisen. Arkisen koulutyön ohella lapset oppivat myös mm. porojen hoitoa ja käsityötaitoja. Projekti on toiminut useimpia vuosia ja suunnitteilla on toimintatavan vienti myös muihin maihin, jossa on kiertävää elämäntapaa harjoittavia alkuperäiskansoja.
 Kuvassa Jakutian edustajisto. Kuva: Veronika Kuvshinova

Jakutiassa on järjestetty vuodesta 1996 lähtien kansainvälinen urheilukilpailu ”Aasian lapset”. Lajeihin kuuluvat myös jakutialaiset perinteiset urheilulajit, kuten korkeushypyt ja jakutialainen kaksintaistelu. Viime vuonna kilpailuun osallistui lapsia yli 50 eri maasta. Urheilukomitean puheenjohtajan mukaan tapahtumalla on suuri merkitys jakutialaisten lasten kansainvälistymiselle ja koko heimon kansalliselle identiteetille.
Illalla oli järjestetty vastaanotto, joka alkoi juhlallisella jakutialaisen taidenäyttelyn avauksella. Sitä seurasi perinneruokien maistelutilaisuus. Tarjoilla oli mm. hevosen maitoa sekä tuoretta lihaa ja kalaa. Illallisen jälkeen vieraat ohjattiin konserttisaliin, jossa esitettiin jakutialaisten kansalliseepos Olonkhó. Taitava koreografia yhdistettynä jakutialaiseen musiikkiin, kansallislaulut ja eläinten nahoista tehdyt puvut luovat ainutlaatuisen kokonaisuuden, jossa ihminen ja luonto ovat yhtä. Laulut säestettiin perinteisellä puhallin soittimella” homuksella”. Merkillepantavaa on, että samantyyppisiä soittimia löytyy myös muista kulttuureista esim. Vietnamista. Voiko tätä kenties pitää vielä yhtenä todistuksena siitä, että ihmiskunnan juuret ulottuvat samaan paikkaan?
Päivä oli pitkä ja täynnä uusia kokemuksia. Ranskalainen yleisö toivotti jakutialaisen taiteen ja kulttuurin lämpimästi tervetulleiksi. Aikana, jolloin ihmiset katsovat yhä enemmän tulevaisuuteen, välillä tekee mieli kääntää katseet toiseen suuntaan. Alkuperäiskansojen kulttuurin ja elämäntapojen tunteminen auttaa ymmärtämään paremmin niin heitä ja myös meitä itseämme. 

 Veronika Kuvshinova



                                                       Kuvat: Veronika Kuvshinova






Kommentit