Siirry pääsisältöön

Pääkirjoitus

HYVÄ LUKIJA!


Kas tässä luettavaksesi Kopeekan numero 2/2014, ole hyvä!
 
Vuoden toisen ja samalla viimeisen numeron pääteemana on matkailu ja opiskelu slaavilaisessa maailmassa. Eräs venäjänopiskelijoistamme kirjoitti meille kokemuksistaan Tverin kieliharjoittelussa viime kesänä ja kertoi myös, miten hyödynsi Venäjällä oleskelunsa luentosalien ulkopuolella.
 
Pietarin yliopiston luentosaleista ja niiden ulkopuolelta lähettää omat terveisensä myös allekirjoittanut,  kertoen samalla, miten rusistislangi valtaa alaa puheessamme.
 
Opiskelu ja matkailu Itä-Euroopassa on  mielenkiintoista etenkin nyt, kun alue on suurennuslasin alla. Täytyy toivoa, ettei kevätaurinko sytytä lehtikasaa taas kunnolla tuleen.
 
Emme myöskään toivo uutta rautaesirippua Eurooppaan. Edellistä muistelemme kahdella matkakertomuksella, joista ensimmäisessä matkustetaan esiripun itäpuolella 80-luvun lopussa, toisessa tullaan jo idästä länteen, koska esirippua ei enää ole.
 
Huomionarvoista on, että siinä 80-luvun matkakertomuksessa matkataan maasta, jota ei enää ole, maahan, jota ei enää ole. Vaikka yleisesti tunnutaan ajattelevan, että rajapyykkejä ei enää siirrellä, ajat ja rajat muuttuvat.
 
On myös tärkeää miettiä, mitä teemme tutkinnollamme. Mihin kanavoimme ne tiedot ja taidot, jotka matkan varrella tarttuvat mukaamme? Alan työelämästä meille lähettää terveisensä viittä vaille valmis venäjänopiskelija.
 
Työelämää on syytä ajatella jo alusta pitäen. Opiskelijat elävätkin usein kaksoiselämää, toinen jalka luennolla, toinen työpaikalla. Moni tietämätön jaksaa silti haukkua opiskelijoita laiskoiksi tyhjäntoimittajiksi. Kaksoiselämä ei kuitenkaan ole vielä koko totuus, sillä opiskelija voi elää myös kolmoiselämää.
 
Kolmas ulottuvuus löytyy esimerkiksi ainejärjestöstä. Ruplan hallituskausi onkin taas päättymässä ja tammikuussa on mahdollista aloittaa kokemuksen keruu jossakin hallitusvirassa. Näin ollen seuraavan Kopeekan pääkirjoituksen voikin kirjoittaa taas uusi ja uunituore tyhjäntoimittaja - ei kun päätoimittaja!

Lukuhetkiä toivottaa
PATRIK SAARTO
Kopeekan päätoimittajaKommentit