Siirry pääsisältöön

Pääkirjoitus 3/2012Kuva: Taloussanomat

 HYVÄ LUKIJA!

Käsissäsi on syksyn 2012 Kopeekka.  Syksy on tunnetusti kiireistä aikaa ja useimmilla meistä se kuluu opiskelun ja töiden parissa.  Tilastokeskuksen mukaan n. 37 % opiskelijoista käy töissä opiskelujen ohella. Onnitele itseäsi, jos kuulut tähän prosenttiin.  Viimeaikoina kielen ammattilaisten työmarkkinoilta on vyörynyt synkkiä uutispilviä syksyiselle taivaalle, kuten esim. MTV Median päätös ulkoistaa AV-kääntäjänsä Broadcast Text Internationalille. Yritys maksaa työntekijöilleen vain murto-osan MTV:n maksamasta palkkiosta eikä tähän asti ole ollut halukas luovuttamaan tekijänoikeuksia kääntäjille itselleen tai neuvottelemaan työehtosopimuksesta.  Yliopistot ja alan ammattilaiset ovat ilmaisseet julkilausumassa sekä mediassa yleisesti tyrmistyksensä ratkaisusta ja pelkäävät nyt alan ammattitaidon sekä arvostuksen laskua.
Tämän tyyppinen käytös työnantajan taholta tuo mieleeni Gogolin Kuolleet sielut, jossa maaorjien omistuksella käydään häikäilemätöntä kauppaa seurauksista piittaamatta.  On ymmärrettävää, että MTV Media toimii markkinatalouden ehdoilla ja pyrkii säästämään kustannuksissaan, kuten moni alan yritys viime aikoina. Toisaalta voidaan pohtia myös sitä, minkälainen kuva työnantajana BTI:stä eli Broadcast Text Internationalista muodostuu uudelle mahdolliselle työvoimalle eli kielten opiskelijoille.  Maine on yritykselle korvaamatonta pääomaa. En myöskään haluaisi uskoa, että yliopistoista löytyy massoittain  kielten opiskelijoita, joille kunnon korvaus kunnolla tehdystä työstä ei merkitsisi mitään.
Kopeekan tämän kertainen pääkirjoitus kehottaakin arvostamaan itseään ja erityisesti omaa työpanostaan. Humanistien suusta kuulee liian usein omaa työllistymistä ja osaamista vähätteleviä kommentteja.  Myönnän silloin tällöin myös itse syyllistyneeni tähän. Onko kuitenkaan mitään järkeä jatkaa sitä? Vähättely vie valtavasti aikaa ja voimavaroja eikä välitä muillekaan oman alan ammattilaisille tai opiskelijoille kovin kannustavaa fiilistä, jota  tällaisena aikana nimenomaan tarvitaan. Itsesäälissä rypemisen sijaan voi vaikka lukea tämän numeron sivuilta työn sankareista, Balabanovista, Tusovkasta, Venäjän protestiliikkestä, Brnosta, latvialaisista dainoista ja Rupla ry:n kuulumisista.

Hyvää syksyä toivottaen,
Emilia Aalto, Kopeekan päätoimittaja

Kommentit