Siirry pääsisältöön

Pääkirjoitus 1/2014

Hyvä lukija!

Keväisen kiireen ja auringon houkutusten keskellä Rupla on saanut puskettua pitkästä aikaa uuden Kopeekan läpi painokoneiden. Tässe se nyt on - numero 1/2014! Uusi alku on myös uudistumisen paikka, Kopeekalle on suunnitteilla aikaisempaa enemmän myös sähköistä sisältöä sosiaalista mediaa unohtamatta.

Uudistuksia on ollut koko kevät täynnä. Venäjän federaation päivittyminen parilla uudella subjektilla Ukrainan kustannuksella on tarjonnut keskustelunaihetta aina Unicafen pöydistä politiikan painimatoille. Tatamilla väännetään parhaillaan korruptoitunutta turnausta. Ukrainan lohkossa paikallisvastustajat kampeavat toisiaan kumoon vastoin hyvän urheiluhengen tapoja, MM-kisoissa käydään ankaraa molemminpuolista lokakampanjaa arkkivihollisten kesken. Krimiläisjoukkueiden siirtyminen Venäjän liigaan pohjautui aivan eri motiiveille, kuin helsinkiläiskiekkoilun invaasio KHL:ään.

Samaan aikaan Helsingin yliopiston venäjän kielen oppiaineessa saatiin vihdoin lukkoon pitkään auki ollut professuuri. Uudistunut konsepti luo pohjaa uudistuksille toiminnassa ja päivitys vaikuttaakin erinomaiselta - horisontissa näkyy kasvavaa kansainvälistymistä.

Uudistuksia ja uhkiakin on kohdannut myös Åbo Akademin venäjän kielen oppiaine. Turussa on taisteltu koko ruotsinkielisen venäjänopetuksen puolesta, mutta yhteistyö Turun yliopiston kanssa on osoittautunut arvokkaaksi voimavaraksi.

Kroatiassa on puolestaan takana ensimmäinen vuosi EU:ssa. Siitä meille kertoi itse Kroatian Suomen suurlähettiläs Helsingin Katajanokalla, kun piipahdimme ruplalaisvoimin suurlähetystössä vierailulla. Hän pohti, kohdistaako uudistukset öljykenttiin vai turismiin, joka on kuitenkin Kroatialle tärkeä tulonlähde. EU sen sijaan uudistaa tänä keväänä parlamenttinsa.

Uudistumista on nähtävissä myös ikkunan takana. Luonto on taas siinä kohtaa trendien kiertokulkua, jossa on muodikasta pukeutua vihreään. Lehdettömyys on so last season, siten toivotankin lukijoille viihtyisiä hetkiä tämän lehden parissa!

Keväisin terveisin
patrik saarto
Kopeekan päätoimittaja


Kommentit