Siirry pääsisältöön

Savonranta ja Sortavala kumppanuksia

'

Kahdenvälistä yhteistyötä lasten ja nuorten parissa


Savonlinnassa vaikuttava Savonrannan Lions Club ry on solminut kolmevuotisen sopimuksen Venäjällä toimivan Sortavalan Keskuksen (Муниципальное образовательное учреждение дополнительного образования Сортавальского муниципального района Республики Карелия Центр развития творчества детей и юношества) kanssa. Kolmevuotista sopimusta täydennetään puolivuosittain laadittavilla yksityiskohtaisilla ohjelmilla.

Heinäkuussa 2009 Savonrannalla järjestettiin neljä päivää kestävä kesäleiri. Leirille osallistui 21 lasta ja neljä ohjaajaa Sortavalasta sekä 17 lasta ja kolme ohjaajaa Savonrannalta. Viikon aikana leiriläiset tutustuivat ratsastustalliin ja hevosiin, lammastilalla lammaslauman paimennusnäytökseen koiran avulla, koirien esteratakilpailuun eli agilityyn sekä paikkakunnalla järjestetyn musiikkitapahtuman Rannan Kemujen lapsille suunnattuun antiin. Leirillä ei unohdettu uimista ja leikkimistä, vaikka ohjelmaa oli muutenkin runsaasti.

Leiriläiset vaihtoivat kieliä


Leiriläiset osallistuivat myös pienimuotoiselle kielikurssille, jonka aikana venäläisille lapsille opetettiin suomen kieltä ja suomalaisille lapsille venäjän kieltä.

”Ensimmäisenä leiripäivänä lapset kommunikoivat lähinnä viittomalla. Leirillä käytetty tapa kielenopiskeluun oli efektiivinen. Lapset ottivat uudet sanat käyttöönsä välittömästi”, Sortavalan Keskuksen projektivastaava Julia Kirikova sanoi.
Värtsilässä toimii Sortavalan Keskuksen osasto, jossa lapset, nuoret ja aikuiset opiskelevat suomen kieltä. ”Järjestämme suomen kielen opetusta tällä hetkellä kahdelle aikuisryhmälle ja kymmenelle lapsiryhmälle. Haluaisimme saada aikaan tilanteita, joissa opiskelijoilla on mahdollisuus kieliharjoitteluun. Lasten kehitys jatkuu ja moni heistä pyrkii yliopistoon suomalais-ugrilaiseen osastoon, jossa kielitaitoa tarvitaan”, Keskuksen johtaja Jelena Demih kertoi.

Eteenpäin pienin askelin

Jelena Demih kutsui savonrantalaiset lapset ohjaajineen vastavierailulle heinäkuussa 2010 Valamossa järjestettävälle kesäleirille, jonka teemoina ovat musiikki ja kädentaidot.

Tulevien leirien teemoista keskusteltiin joulukuussa Sortavalassa järjestetyssä palaverissa. Teemoja voivat olla esimerkiksi laulu, tanssi, taide, puu- ja savityöt, valokuvaus, nukketeatteri. Savonranta puolestaan tarjoaa hyvät mahdollisuudet lasketteluleirin ja tietotekniikkaleirin järjestämiseen. Tulevana syksynä savonrantalaista osaamista on tarkoitus viedä Sortavalaan kynttilänvalmistuskurssin muodossa.

Savonrannan Lions Club ry kuuluu maailman suurimpaan hyväntekeväisyysjärjestöön, jonka nimi on Lions Clubs International. Järjestö toimii yli 200 maassa ja sen toiminnan piiriin kuuluvat erityisesti lapset ja nuoret.

”Korostan sitä, että haluamme toimia nimenomaan lasten ja nuorten parissa. Emme etsi monia yhteistyökumppaneita, vaan haluamme edetä yhteistyön saralla pienin ja varmoin askelin yhden kumppanin kanssa. Tarkoituksenamme on kahdenkeskisen kanssakäymisen ja suvaitsevaisuuden lisääminen”, Savonrannan Lions Clubin jäsen Pekka Suovansalo vakuutti.

Myös Sortavalan Keskus haluaa laajentaa kahden kansan kanssakäymistä. Se on voittanut omalla projektillaan ”Ei ole vieraita lapsia” valtakunnallisessa kilpailussa 5000 dollaria, jonka se aikoo käyttää sosiaalisesti heikossa asemassa olevien lasten ja nuorten aseman parantamiseen.

Leijonilla varainhankinta on oman aktiivisuuden varassa. Yhdistys järjestää Savonrannalla kevät- ja syysmarkkinat sekä pitää kirpputoria, joiden tuotto käytetään leirien ja kurssien järjestämiseen. Lisätietoja erilaisista yhteistoiminnan muodoista ja muun muassa rahoituskanavista yhdistys haluaa saada osallistumalla Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin Hämeenlinnassa ensi syksynä järjestämään partnerihakuun.

Raija Heikkilä

Kommentit