Siirry pääsisältöön

Tillsammans

'Äntligen närmar vi oss jul igen! Jag har redan kommit väl in i stämningen tack vare den vackra snön som vi fått njuta av här i Åbo, till och med i gnistrande solsken! Jag blir riktigt lyrisk då jag går längs med Aura å och får beundra hela härligheten, trots att det nu har blåst isande vindar som piskar mot ansiktet. Då finns det i alla fall nån fördel med att sitta inne i bibban och skriva på sin kandi. Även därifrån får snön mig att le, såpass förskönar den landskapet.

Före lilla jul ordnas av Åbo Akademis studenter ett julevenemang som kallas för glöggrundan. Det går ut på att ämnesföreningarna från akademin ställer ut bord längs med Biskopsgatan nära domkyrkan och säljer glögg. Man ska ta med sig sin egen mugg och en glögg kostar cirka tre euro. Det hela börjar vid midnatt och håller sedan på i några timmar.

Hit kommer även andra studeranden än från Åbo Akademi, så detta är inte enbart för svenskspråkiga. Även i den bittraste kölden samlas här studeranden för att träffa sina vänner eller kommande vänner. Det är även ett bra tillfälle att återförenas med gamla vänner som man inte sett på en tid. Jag kommer inte här att redogöra för hur det var förr och varför man började fira glöggrundan en gång i tiderna, men evenemanget lyckas än idag bringa samman människor på ett verkligt roligt sätt, med hjälp av julglögg mitt i natten ute på gatan.

Druzjba har de senaste åren alltid firat julen nån dag före eller efter självständighetsdagen. Då hinner så många som möjligt delta innan en del lämnar Åbo för att fira jul och nyår tillsammans med familj och andra nära och kära. Vi brukar hålla julfesten i ett litet kök som finns i ändan av korridoren där ryskalektionerna hålls. Före det har en del av oss samlats hemma hos nån druzjbait för att tillreda risgrynsgröten. Till festen kommer även våra ryskalärare, vår kanslist och ibland också vår polskalärare. Det är roligt att vi samlas åtminstone en gång om året, allihopa.

Dom som vill kan hämta med sig en namnlös julklapp och sedan få ett nytt paket som den ryska julgubben delar ut. Vi har nämligen några veckor innan julfesten haft en riktig rysk omröstning då vi utsett den lyckliga vinnaren. Till alla julfester hör även julmusik och en julgran. Snapsvisor sjunger vi, liksom på andra fester, men denna kväll är dom gamla goda julsångerna nog populärast. Det brukar vara verkligt stämningsfullt, då alla sjunger tillsammans i julljusens sken.

Några dagar efter detta brukar det för min del vara dags att packa väskorna och åka hem till föräldrarna. Det händer mycket roligt under jullovet och det finns tid till att bland annat ge sig ut i den vackra snön. Det finns också tid till att krypa ihop där hemma och ladda batterierna efter en arbetsdryg höst. Med eller utan vacker snö är det bästa av allt nog ändå att få förenas igen inför julen. Det är så det ska vara.

Eva Purhonen

Kommentit