Siirry pääsisältöön

Asuntosijoittamisesta opiskelijan turvasatama

TEKSTI: MAURI VIDOVIĆ

Kirjoittaja opiskelee serbiaa ja toimii Ruplan taloudenhoitajana jo toista vuotta

Miten käyttää ylimääräiset rahat? Tämä on hyvä kysymys nimenomaan yliopisto-opintojen aikaan, jolloin bileitä on joka välissä ja raha usein tuppaa uppoamaan viinanhuuruiseen vapaa-aikaan. Päästessään yliopistoon opiskelemaan on kuitenkin tulevaisuuden suunnittelu nuorella aikuisella täydessä vauhdissa. Kysymys on todella merkittävä, koska omillaan selviytyminen on tosiasia. Varsinkin työssäkäyvien kohdalla on rahan kasautuminen mahdollista. Sen voi edelleen sijoittaa. Lisäksi asuntosäästötilien suosio tekee suomalaisesta opiskelijasta potentiaalisen asuntosijoittajan. Se kannattaa juuri valmistuneiden ja työtä hakevien kohdalla. On etsittävä turvasatamia, jossa rahan arvo säilyy hyvin. Se voi jopa kasvaa. Ja mikä parasta, sillä voi elää.

   Kansainvälisen finanssikriisin sekä kotoisemman eurooppalaisen pankkikriisin riehuessa ovat ihmiset erityisesti Etelä-Euroopassa alkaneet arvostaa turvasatamina asuntomarkkinoita. Italialaiset ja kreikkalaiset asiakkaat eivät ole epätavallinen näky esimerkiksi Frankfurtissa, Berliinissä tai Lontoossa. Euroopan ulkopuoliset kiinteistösijoittajat Euroopassa tuovat oman lisänsä. Kiinteistön voi hankkia omaan käyttöön, vuokrata sen (tasaiset tulot) tai kasvattaa arvoa ja myydä eteenpäin. EU-kansalaisina olemme syntyneet onnelaan, jossa asuntosijoittaminen (ja oman tulevaisuutensa turvaaminen) on äärimmäisen helppoa ja turvallista. Kiittää saa yhtenäistä juridiikkaa, joka EU:n on ansiosta koko unionissa. Ensimmäinen vaikutelma on kalliit hinnat, mutta ei hätää. Edelleen erittäin järkihintaisia kiinteistömarkkinoita, joiden kiinteistöt tuottavat mukavasti, on olemassa. Kannattaa siis suunnata katseensa Helsingin ulkopuolelle. Tässä luettelen nyt kolme parasta eurooppalaista kaupunkia. Huomioon kannattaa kuitenkin ottaa tietyt seikat, kuten hinnat, verot sekä mahdollinen asiakaskunta, johon vaikuttaa paikallinen talous ja ihan vain kaupunkikulttuurin laatu.

Berliini


Finanssikeskus Frankfurt am Mainin asuntomarkkinoiden käydessä aasialaisten asiakkaiden ansiosta kuumina kannattaa katseet suunnata pääkaupunkiin. Isohkon asunnon voi aivan Mitteltä tai trendikkäiltä alueilta, kuten Kreuzbergistä, löytää halvalla. Jopa lähemmäksi sadan neliön kalustamattoman ja varsin hyvässä kunnossa olevan lukaalin voi löytää Berliinin lukuisista vanhemmista rakennuksista vain 200 000 - 400 000 euron hintaan. Hinta on paljon Helsinkiä parempi, mutta niin on arvon ja suosion nousukin. Rahaa riittää näin myös mahdollisiin remppoihin.

Barcelona


Kukapa ei haluaisi asuntoa etelästä? Espanjan ja Portugalin asuntomarkkinat ovat nopeasti toipuneet talouskriisistä, ja varsinkin ulkomaisten sijoittajien myötä suurkaupungit Lissabon, Madrid ja Barcelona ovat nousseet kiinnostaviksi kohteiksi. Asuntojen arvot ovat nousussa. Kriisin myötä asuntojen hinnat ovat edelleenkin matalat. Barcelonan keskusta-alueelta, esimerkiksi Barri Goticin tai Sagrada Familian alueilta on mahdollista löytää hyväkuntoisia ja isoja kiinteistöjä, jotka ovat Berliinin hinnoissa. Merkittävän talous- ja turistikeskuksen maine auttaa sinua myymään tai vuokraamaan asunnon helposti eteenpäin.

DublinKuplan puhjettua kiinteistöjen hinnat romahtivat Irlannissa. Nyt kuitenkin talous nousee EU:n ehdotonta kärkivauhtia. Maata ja erityisesti Dublinia on luonnehdittu Financial Timesin ja Metron toimesta jopa Euroopan kiinnostavimmaksi asuntomarkkinakohteeksi. Dublinin hienosta ja turistien suosiossa olevasta keskustasta, jossa talous elpyy lupaavasti ja kaupunkikulttuuri on erityisen vahvaa, voi löytää kiinnostavia kiinteistöjä erittäin halvalla. Ainoastaan 150 000 - 300 000 eurolla voi löytää hyvässä kunnossa olevia asuntoja. Vain yhden prosentin kiinteistövero peritään vasta miljoona euroa ylittävistä kiinteistökaupoista.


Kommentit