Siirry pääsisältöön

Pääkirjoitus

Hyvä lukija!

On siis kevät, mutta Kopeekan toimitus ei kulje Hakaniemen rantaa, eikä edes kolmatta linjaa kotiinpäin. Kopeekan toimitus kulkee vielä vähän aikaa Vasilinsaaren rantaa ja kotimatkallaan useimmiten seitsemättä linjaa kohti Vasiljeostrovskajan metroasemaa. Kopeekan emigroituminen itään on tuonut omat haasteensa lehden tekoon ja niinpä vuoden ensimmäisessä numerossa näkyykin pitkälti toimituksen oma kädenjälki.

Kevään aikana Ruplan hallitus on vaihtunut, mutta aivan kaikki ei ole muuttunut. Puheenjohtajamme jatkaa henkilökultin rakentamista toisella kaudellaan, järjestön talous on yhä vahvasti istrialaisen bisneseliitin valvonnassa ja media jatkaa saman päätoimittajan tiukassa kontrollissa. Rupla lienee myös historian ensimmäinen ainejärjestö, joka saa oman sotilasjunttansa - rakas puheenjohtajamme vaihtaa kesällä M05-maastopukuun.

Oppiaineryhmämme kulunut lukuvuosi on ollut täynnä väittelyä ja verkostoitumista, minkä lisäksi lähestyvät kirjamessut näkyvät aiheensa puolesta myös meillä. "Wanhalla laitoksellamme" on siis käynnissä hyvä pöhinä, johon kannattaa itse kunkin tarttua kiinni.

Verkostoitumisen ei kuitenkaan tarvitse olla vain tieteellistä, kuten meille osoittaa terveiset kollegajärjestöltämme Turusta. Heidänkin kalenteriaan on syytä seurata ja lähteä tilaisuuden tullen tapaamaan mahdollisia tulevia työtovereitamme.

Toisaalta tieteen ei tarvitse majailla vain yliopistoilla - Pietarin kaupunki opastaa kaduillaan asukkaita puhumaan venäjää oikein. Toisenlaista valistusta tarjoaa Venäjän ja Ukrainan opetusministeriöt, joiden hankkeista voi myös lukea tämän numeron sivulehdiltä.

Tieteen tekeminen vaatii kuitenkin myös opiskelijalta taloudellista selkänojaa, minkä hankkimiseen vinkkejä antaa edellä mainittu taloudenhoitajamme. Tutkimustyö voi sitten johtaa vaikka aiemmin tuntemattomien Lomonosovin runojen löytämiseen.

On siis kevät ja lukuvuoden aherrus vaihtuu kesälomaan, aurinkoon ja jäätelöön... tai sitten kesätöihin, -tentteihin ja seuraavan lukuvuoden suunnitteluun. Muistakaa kuitenkin myös levätä välillä!

Lukuhetkiä toivottaa

PATRIK SAARTO
Kopeekan päätoimittaja


Kommentit