Siirry pääsisältöön

Venäjän ja Ukrainan opetusministeriöt valistusretkellä

TEKSTI: PATRIK SAARTO

Pietarin Metro-lehdessä oli 9.4. mielenkiintoinen aukeama. Sivulla kuusi otsikko julisti, kuinka Venäjä kasvattaa patriootteja, sivulla seitsemän kohistiin, kuinka Ukrainassa kerrotaan koululaisille Maidanista. Ensiksi mainittu on alaotsikon perusteella turvallisuuskysymys, toinen propagandaa.

”Turvallisuuskysymys”


Venäjän opetus- ja tiedeministeriö työstää parhaillaan ”isänmaallisen kasvatuksen” ohjelmaa vuosille 2016 – 2020. Neljän vuoden välein uusittavan ohjelman budjetti on seuraavalle jaksolle 1 680 318 000 ruplaa, joista ulkopuolisen rahoituksen osuus on noin 178 miljoonaa. Vertailun vuoksi, kaudella 2011 – 2015 budjetti oli 777 200 000, josta ulkopuolista rahoitusta lähes sama kuin nyt – noin 180 miljoonaa. Venäjän valtio siis kolminkertaistaa ”isänmaalliseen kasvatukseen” valtion budjetista käytettävän rahamäärän. Ulkopuolisia rahoittajia ovat erilaiset säätiöt, kulttuurijärjestöt, urheilu- ja tiedeorganisaatiot sekä juridiset ja fyysiset henkilöt.

Ohjelman selostuksen mukaan se jakautuu viiteen osa-alueeseen, jotka liittyvät ”isänmaallisen kasvatuksen” tieteelliseen ylläpitoon, sen suuntausten toteuttamiseen, vapaaehtoisliikkeiden tukemiseen, tiedottamiseen, sekä – mikä mielenkiintoisinta – lasten ja nuorten ”sota-patrioottiseen” kasvatukseen.

 Metro-lehden uutisessa kerrotaan, että vuoteen 2020 mennessä Venäjästä ylpeiden kansalaisten määrää halutaan kasvattaa 8%. Tähän tähdätään tiedotuskampanjoilla, armeijan yksiköiden huoltamilla kouluilla sekä GTO-normeilla. Tämänhetkistä tilastoa ”patrioottien” osuudesta väestöstä ohjelmassa ei kerrota.

 Mitä sitten ovat GTO-normit? Lyhenne tulee sanoista готов к труду и обороне – valmis työhön ja maanpuolustukseen. GTO on kansan fyysiseen suorituskykyyn ja terveyteen tähtäävä ohjelma, jossa voi saavuttaa pronssisen, hopeisen tai kultaisen tason. Ohjelman juuret ovat Neuvostoliitossa – se oli siellä käytössä vuodesta 1931 alkaen. Ohjelmaan sai osallistua 10 – 60–vuotiaat ja tasomerkin saadakseen tuli läpäistä testit mm. yleisurheilulajeissa, maastopyöräilyssä, patikoinnissa ja ammunnassa. Argumenty i fakty kirjoitti maaliskuussa 2013 aiheesta kertoen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin oli esittänyt huonosti voivan nuorison tervehdyttämiseksi vanhan neuvostoaikaisen ohjelman herättämistä uudestaan henkiin (Aif 14.3.2013). GTO-ohjelman verkkosivuilla onkin kuvia Putinista harrastamassa judoa, pelaamassa jääkiekkoa, ajamassa formulaa ja laskettelemassa.

”Propaganda”


Ukrainan opetusministeriö on puolestaan lisännyt vapaaehtoisvoimin kirjoitetun luvun Maidanista ja Ukrainan kriisistä 11. luokan historiankirjoihin sekä ohjeistanut opettajia metodipaketilla. Varaopetusministeri Pavel Poljanski kertoi huhtikuussa ukrainalaiselle Vesti-lehdelle uudesta luvusta, että ”jos me emme kirjoita sitä, sen kirjoittaa aggressori ja miehittäjä puolestamme” (Vesti 7.4.2014).

Luvussa kerrotaan, että vallankumouksen tärkeimmät syyt olivat Ukrainan riippuvuuden vähentäminen Venäjästä, taistelu korruptiota vastaan ja vaatimus mahdollistaa Ukrainan kehittyminen. Teksti on paikoin kovaa: ”Moni ymmärsi, että Ukrainan taipuminen Venäjän edessä voisi merkitä Ukrainan kansan fyysistä alistamista ja kansanmurhaa, kuten 1900-luvulla.” Krimin anneksoinnin taustoista kirjoitetaan muun muassa, että Ukrainan menestyksekäs modernisaatio osoittautui uhaksi Venäjän imperialistisille ambitioille, minkä vuoksi Kreml päätti sotaoperaatiosta Krimillä ja tähtäsi loppujen lopuksi koko Ukrainan valtion ja kansan alistamiseen.

Kouluissa kuohuu


Keväällä pietarilaiskouluissa nousi puheenaiheeksi myös Yleisvenäläisen vanhempain vastarintaliikkeen levittämä ”Historian askeleet”-seinälehti. Viikoittain ilmestyvän ideologisesti värittyneen seinälehden takana on Neuvostoliiton hajoamisen arvostelijana ja oranssien vallankumousten vastustajana tunnettu politologi Sergei Kurginjan. Yleisvenäläisen vannhempain vastarintaliikkeen puheenjohtajana puolestaan toimii Kurginjanin vaimo Maria Mamikonjan ja perustamiskokouksessa olivat paikalla myös Vladimir Putin ja presidentin hallinnon johtaja Sergei Ivanov. Suomen kannalta lehtinen on ollut ikävä siksi, että siinä kerrotaan Suomen ampuneen Mainilassa syksyllä 1939. Lehtisistä uutisoi Suomessa mm. Ilta-Sanomat verkkosivuillaan 13. huhtikuuta.

Ukrainassa puolestaan on keskusteltu venäläisen kirjallisuuden opetuksen vähentämisellä ja korvaamisella muulla maailmankirjallisuudella. Vesti-sivuston uutisen perusteella ylimmillä opetusta suunnittelevilla tahoilla Ukrainassa nähdään esimerkiksi Puškinin, Tolstoin ja Dostojevskin kuuluvan kansainvälisesti tunnettujen kirjailijoiden joukkoon, mutta Šolohov ja Bulgakov ovat kyseenalaisia patriotismin ja nationalismin vuoksi. Myös Blok ja Tsvetajeva voisivat mennä vaihtoon, Gogol ja Korolenkokin kuuluvat kirjallisuuslistoihin vain ukrainalaistaustojensa vuoksi. (Vesti 31.3.2015).

Ovatko edellä käsitellyt ohjelmat ja keskustelunaiheet sitten turvallisuuskysymyksiä vai propagandaa, on selvästi näkökulmakysymys.



Venäjän opetusministeriön ”Isänmaallisen kasvatuksen” ohjelma löytyy täältä:
http://regulation.gov.ru/project/24646.html?point=view_project

Venäjän GTO-ohjelma löytyy täältä:
http://www.gto-normy.ru/

Ukrainan opetusministeriön Maidan-luvun voi ladata Google Drive –palvelusta, linkki löytyy Vesti-lehden uutisesta. Teksti on kirjoitettu ukrainaksi:

http://vesti-ukr.com/poleznoe/95469-minobrazovanija-vneslo-v-uchebniki-glavu-pro-majdan-i-vojnu



Kommentit