Siirry pääsisältöön

Hitunen Baltian venäläisvähemmistöstä

<>
Usein Baltian venäläisväestöstä uutisoidaan negatiiviseen sävyyn. Venäläiset muodostavat vähemmistön, joka koetaan painolastina uusissa kehittyvissä Baltian demokratioissa. He ovat vähemmistö, jonka toivottiin palaavan Venäjälle Baltian maiden itsenäistyttyä. Mutta millainen tämä kansanosa todellisuudessa on? Itse opiskelen tällä hetkellä viroa, latviaa ja liettuaa ja päätin ottaa hieman selvää tästä etnoksesta, joka on oleellinen osa jokaista Baltian maata. Millaisia ihmisiä heidän joukostaan löytyy?

Virossa isovenäläisen väestön osuus koko väkiluvusta on noin neljännes. Koko slaavivähemmistön osuus Viron väkiluvusta on 29%. Latviassa isovenäläistä etnisyyttä edustaa koko väestöstä noin 28% ja kaikkien slaavien osuus on 37%. Liettuassa tilanne on toinen sillä siellä venäläisvähemmistön osuus väestöstä on vain 6% ja puolalaisvähemmistön osuus puolestaan noin 7% koko väkiluvusta. Slaavien osuus Liettuan väkiluvusta on kuitenkin 15%.

Mutta mitä muuta tämä vähemmistö on kuin lukuja tilastoissa? Baltianvenäläiset ovat olleet paljolti esillä kulttuurin saralla. Virossa venäläisiä näyttelijöitä on päässyt paikallisiin televisiosarjoihinkin asti. Vironvenäläisiä näyttelijöitä on eestiläisessä Salatut elämät -vastineessa Kodu keset linnassa. Onpa Virossa on tehty jopa komediasarja Eestlane ja venelane, jossa huumorin keinoin käsitellään virolaisten ja venäläisten keskinäisiä suhteita. Syyskuussa 2009 Eestlane ja venelane oli yksi Viron katsotuimpia televisio-ohjelmia. Latviassa puolestaan ehkä kuuluisin latvianvenäläinen on Marija Naumova eli Marie N., joka voitti vuonna 2002 Euroviisut ja seuraavana vuonna juonsi Riiassa järjestettyjä Euroviisuja yhdessä Brainstormin vokalistin Renārs Kaupersin kanssa. Tänä vuonna Marie N. on muun muassa järjestänyt Latviassa akustisen konserttikiertueen ja ollut mukana järjestämässä lapsille ja nuorille Tanssi ja laula kuten tähti -leiriä.

Muita merkittäviä baltianvenäläisiä on Riiassa syntynyt, mutta sittemmin yhdysvaltalaistunut, Mikhail Baryshnikov, joka on balettitanssija, koreografi ja näyttelijä. Häntä on kehuttu yhdeksi 1900-luvun parhaimmista balettitanssijoista. Muu maailma kuitenkin muistaa hänet Sinkkuelämää sarjasta, jonka 9. tuotantokauden jaksoissa hän näytteli venäläistä taiteilijaa, joka rakastui sarjan päähenkilöön Carrie Bradshawiin. Baryshnikov aloitti balettitanssin yhdeksän vuotiaana ja jo teini-ikäisenä hän pääsi pietarilaiseen Kirovin balettikouluun. 26-vuotiaana hän loikkasi länteen ja on elämänsä aikana työskennellyt muun muassa New Yorkin kaupungin baletissa, American Ballet Theatressa, Broadwaylla sekä näytellyt elokuvissa, televisiosarjoissa ja ollut Oscar-ehdokkaana suorituksestaan elokuvassa The Turning Point.

Vilnassa syntynyt Dmitry Shavrov, taiteilijanimeltään Sasha Son, on puolestaan kuuluisa liettuanvenäläinen laulaja, joka edusti tänä vuonna Liettuaa Moskovan Euroviisuissa. Hän lauloi itsensä liettualaisten tietoisuuteen jo 12-vuotiaana hitillään Mama, joka on edelleen suosittu kappale Liettuassa. 15-vuotiaana hän muutti Isoon-Britanniaan ja suoritti siellä toisen asteen tutkinnon sekä opiskeli musiikkia. Sasha Son on myös tehnyt yhteistyötä Venäjän Euroviisuvoittajan Dima Bilanin kanssa. Riiassa syntynyt Anatoly Solovjov on entinen kuuluisa astronautti, joka pitää edelleen maailmanennätystä avaruuskävelyiden määrässä, yhteensä kuusitoista kertaa, ja myös avaruuskävelyyn käytetyssä ajassa, joka on yli 82 tuntia. Venäjällä syntynyt Viktor Uspaskich on Liettuan työväenpuolueen puheenjohtaja ja entinen infrastruktuuriministeri. Riiassa syntynyt, mutta nykyään Espanjassa asuva, Alexei Shirov on shakin grandmaster. Syyskuussa 2009 FIDE eli World Chess Federation listasi Shirovin 15. parhaimmaksi shakin pelaajaksi maailmassa.

Tätä listaa baltianvenäläisistä kuuluisuuksista voisi vielä jatkaa vaikka kuinka kauan ja sittenkin löytäisi mitä mielenkiintoisimpia tarinoita baltianvenäläisistä. Aiheeseen voisi ja pitäisi perehtyä enemmän. Itselleni tämä väestönosa on edelleenkin hyvin tuntematon – en henkilökohtaisesti tunne ainuttakaan baltianvenäläistä ja luennoillammekin heistä on puhuttu hyvin vähän. Käsitykseni baltianvenäläisistä on muokkautunut hyvin pitkälti suomalaisen median kautta, joka on antanut aiheesta negatiivisen kuvan. Meidän pitää muistaa, että jokaisen baltianvenäläisen tarina on erilainen. On olemassa paljon menestyneitä baltianvenäläisiä ja myös paljon niitä, joita onni ei ole suosinut. Myös on niitä, jotka kokevat Baltian maat uudeksi kotimaakseen ja niitä jotka eivät ole sopeutuneet koilliseurooppalaiseen elämään. Jos tietäisimme heistä aidosti enemmän voisimme myös ehkä ymmärtää heitä paremmin.

Antti Pynttäri

Kommentit