Siirry pääsisältöön

Talven ja joulun odotusta Krakovassa


Krakovan syksy on näyttänyt mielenkiintoiset puolensa sääolojen suhteen. Yhtenä hetkenä lämpötila on ollut +20 asteen paremmalla puolella ja muutaman päivän päästä on satanut lunta kaksi päivää putkeen. Krakovan marraskuun loppu on kuitenkin tuntunut enemmän maaliskuulta. Aurinko paistaa ja on ollut lämmintä. Olin myös tunnistavinani jopa joidenkin keväisten pikkulintujen laulua yhtenä päivänä palatessani yliopistolta asuntolaan. Puolalaisen kämppikseni sanoin ”mukavan lämmin tämä kevät näin marraskuussa”. Tuntuu siltä, että kaikki ovat hieman pyörällä päästään tämän hetkisestä säätilanteesta. Vierailevina tähtinä sääolosuhteiden vuoksi, asuntolan huoneeseen on löytänyt tiensä ilahduttamaan meitä myös muutama oranssi leppäkerttu.

Sääoloista huolimatta joulu on tulossa. Jos joulu tuntuu alkavan joka vuosi yhä aikaisemmin Suomessa niin samalta se vaikuttaa myös täällä. Heti marraskuun 11. päivän, eli Puolan itsenäisyyspäivän jälkeen, valtasivat joulukoristeet varsinkin kauppakeskukset. Krakovan keskustorin jokavuotisen joulutorin rakentaminen aloitettiin puolitoista viikkoa sitten ja avajaiset olivat marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Torin laidalle on tuotu suuri koristeltu kuusi ja muut joulukoristeet. Tunnelma, säästä johtuen, ei ehkä ole niin jouluinen, mutta torimyyjät kyllä ovat tehneet kaikkensa joulutunnelman luomiseksi ja mikä parasta torilta saa ostettua grzane winoa – puolalaista kuumaa viiniä.

Puolassa marraskuun viimeisenä päivänä vietetään Andrzejkin päivää. Vanhan kansanperinteen mukaan yö on tarkoitettu varsinkin nuorille naisille, jotka haluavat saada selville tulevan aviopuolisonsa. Suosituin tapa on tiputtaa sulaa kynttilänvahaa avaimenreiän läpi kylmään astiaan. Vahaklöntin muodon pitäisi kertoa tulevaisuudesta samaan tapaan kuin meillä Suomessa uudenvuoden tinat. Luin myös paikallisesta lehdestä erilaisia loitsuja, joita tuona iltana voi hokea tehostaakseen taikojaan. Andrzejki tuntui olevan ainakin Krakovan klubien mainosten mukaan niin opiskelijoille kuin muillekin ”viimeinen mahdollisuus” ja hyvä syy juhlia ennen adventin alkua. Tämän jälkeen odotellaankin joulua ja ehkä myös lunta.

Jotta Kopeekan lukijat eivät jäisi aivan tyystin ilman puolalaista joulun odotusta on ohessa yksi versio grzane winon tekemiseen. Kokeilunhaluiset voivat kokeilla myös grzane piwon (eli kuuman oluen) tekemistä.

Satu Kuusranta

Na zdrowie i Wesołych Świąt!
Grzane wino

• pullo punaviiniä
• muutama kanelitanko
• 5-7 mausteneilikkaa
• 1-2 appelsiinia
• kourallinen rusinoita
• 3 rkl hunajaa

Leikkaa appelsiinit siivuiksi. Kaada viini kattilaan ja lisää mausteet. Lämmitä viini ja lisää kuumaan viiniin hunaja.

Grzane piwo

• 1 litra vaaleaa olutta
• 4 rkl hunajaa
• kanelitanko
• 4-5 mausteneilikkaa
• ripaus kardemummaa
• ripaus muskottipähkinää

Lisää olut ja mausteet kattilaan. Lämmitä juoma pienellä lämmöllä kuumaksi.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Miten Krakovassa on jouluna paikat auki? Ruokakaupat, ravintelit ym. Ollaan tänä jouluna sinne menossa. :)