Siirry pääsisältöön

Joensuusta kajahtaa: Iskra ry:n kuulumiset


Tuolla niitä menee! Niitä ihme tyyppejä, jotka lukevat niitä ihme koukerokirjaimia ja joilla on oma ATK-luokka, jonka seinillä on outoja julisteita, niillä ihme kirjaimilla höystettyinä tietenkin. Niitä, jotka osaavat-ties-kuinka-monta-ässää ja joilla on passi ja vuosiviisumi aina takataskussa. Syövätkin joitain ihme ruokia, kummat tyypit!
Näitä hiippareita, toisin sanoen venäjänopiskelijoita Itä-Suomen yliopiston kampuksella edustaa Iskra ry, pian jo 40-vuotias ainejärjestö. Tämä jo varsin kypsään ikään ehtinyt opiskelijoiden etujen valvoja on vuosien vieriessä kaikkea muuta kuin sammaloitunut: alusta pitäen Iskra on ollut varsin aktiivinen toimimaan naapurimaamme kielen nimeen vannovien opiskelijoiden väylänä vaikuttaa oman pääaineen opintosuunnitelmaan sekä kurssisisältöihin, puhumattakaan koko kampuksen laajuisista asioista. Ihan naama mutrussa ja kulmat rutussa ei Iskra onneksi ole koskaan mennyt, vaan opiskelijoiden mielenterveyden ylläpidon vuoksi tapahtumalistalta löytyy aina muutamat bileet, sekä kaikkea muuta aina elokuvailloista konsertteihin ja ruoanlaittoon. Mikä olisikaan venäjänopiskelija, joka ei olisi syönyt bliniähkyä Kalinkan säestämänä, tai juonut useampaa lasillista... teetä... yhdellä kertaa?
Tänä(kin) keväänä iskralaisiin voi törmätä lähinnä keskiviikkoiltaisin erään paikallisen yökerhon tiloista muiden humppalaisten kanssa erilaisten yhteistyökuvioiden merkeissä. Hääräämisen alla on nyt myös matka Kroatiaan, opiskelijoiden sivistäminen taidemuseoreissulla sekä tietysti osallistuminen kaikkeen mahdolliseen, mitä kaikki muut vain keksivät järjestää!
Tavallisesti iskralaisia nähdään poukkoilevan saksanlukijoiden edustajien, Ablautin, sekä länsinaapurin kieltä opiskelevien Godiksen kanssa. Tavallinen ennakkoluulo onkin, että kieltenopiskelijat oleskelevat keskenään analysoiden eri kielten kielioppirakenteita sekä laulellen juomalauluja kukin milläkin kielellä (ja äänellä), mikä osin pitääkin paikkansa. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, vaan Iskra, kuten varmaan muutkin kieltenopiskelijoiden ainejärjestöt, ovat ensimmäisten joukossa laajentamassa reviiriään myös ei-humanististen opiskelijoiden luokse. Yhteistyö eri ainejärjestöjen kanssa on kuin matka Venäjälle: koskaan ei voi tietää, mitä eteen tulee!
Janna Kankkunen, vpj

Kommentit