Siirry pääsisältöön

Vallan vaarat - Ukrainalaiset demokratiaa tavoittelemassa


Ukrainalaisten merkkihenkilöiden joukosta löytyy mielenkiintoinen nainen: Roksolana Sultana eli Haseki Hürrem, alkuperäiseltä nimeltään Alexandra Lisowska.   Hän joutui vuonna 1520 Krimin tataarien kaappaamaksi ja päätyi Konstantinopolin orjamarkkinoilta myytynä Ottomaanien valtakunnan sulttaanin haaremiin. Roksolanan onnistui pysyä hengissä haaremin juonittelujen keskellä, saavuttaa sulttaani Suleimanin suosio, ykkösvaimon asema ja poliittista valtaa sulttaanin neuvonantajana mm. Puolan (johon Ukraina tuolloin kuului) ja Ottomaanien valtakunnan välisissä suhteissa. Valtakunta kukoisti, kouluja ja sairaaloita perustettiin ja Roksolanan pyynnöstä sulttaani pyrki myös hillitsemään Krimin tataarien orjakauppaa.
Ukrainalaisten historiasta löytyy toinenkin mielenkiintoinen vaikutusvaltainen nainen: Julija Timošenko.  Hänen poliittinen uransa on ollut hyvin myrskyisä ja juonittelu vallantavoittelijoiden kesken yhtä kovaa kuin sulttaanin haaremissa.  Julkisen poliittisen uransa valtion tasolla Timošenko aloitti kansanedustajana 1996. Apulaisenergiaministeriksi hän nousi 1999, mutta hänet vapautettiin tehtävästään rikosepäilyjen takia.  Helmikuussa 2001 hänet pidätettiin ja vangittiin Ljukjanovskin vankilaan, josta vapautumisen ehtona oli allekirjoittaa kirjallinen sitoumus olla poistumatta Kiovasta. Tästä huolimatta Timošenko jatkoi edelleen politiikassa ja toimi Ukrainan pääministerinä helmikuusta syyskuuhun 2005 ja uudelleen joulukuusta 2007 maaliskuuhun 2010.  Timošenkon ensimmäisen kauden hallitus joutui eroamaan lahjussyytöksien takia. Toisella kaudella vuonna 2009 Venäjän ja Ukrainan kaasuyhtiöt, Gazprom ja Naftogaz, allekirjoittivat sopimuksen, jonka nojalla maakaasutoimitukset Ukrainan kautta muualle Eurooppaan saatiin jälleen alkamaan.
Timošenko astui sulttaanin varpaille asettuessaan ehdolle vuoden 2010 presidentinvaaleissa. Vastaehdokas Viktor Janukovitš  - entinen pääministeri ja vanha kilpakumppani -  voitti vaalit, mutta ei oikein pitänyt siitä, että ero Timošenkoon oli vain  3 %.  Välittömästi vaalien jälkeen Timošenkoa syytettiin maakaasun päästöoikeuskaupasta kertyneiden varojen väärinkäytöstä eläkerahaston aukkojen paikkailuun. Timošenko kiisti rikosepäilyt ja sanoi maksaneensa eläkettä ihmisille, mikä hänen tietääkseen ei ole Ukrainan lain vastaista.
Timošenko sai vuoden 2011 lokakuussa seitsemän vuoden vankeustuomion valtaoikeuksiensa väärinkäytöstä. Joulukuussa uudelleen kokoontunut oikeus ei tehnyt muutoksia tuomioon. Ylen uutisten mukaan Ukrainan vetoomustuomioistuin on pitänyt vankeustuomion ennallaan.  Tuomion mukaan Timošenkon Venäjän kanssa solmimasta kaasusopimuksesta koitui 140 miljoonan euron tappiot Ukrainalle.
Timošenkon ja hänen kannattajiensa mukaan tuomio on poliittisesti motivoitu ja nykyinen presidentti Janukovitš pyrkii sillä eroon poliittisesta kilpailijastaan.   Myös Yhdysvallat, Venäjä ja EU ovat paheksuneet tuomiota. EU jäädytti joulukuussa 2011 Ukrainan ja EU:n välisen vapaakauppa- ja yhteistyösopimuksen allekirjoittamisen Timošenkon tuomion vuoksi. EU:n mukaan Timošenkon oikeudenkäynti on esimerkki valikoivasta oikeudesta. Timošenko on vedonnut tuomiostaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.  Tuomioistuin onkin luvannut asiasta pikakäsittelyn.
1500-luvulla elänyttä Roksolanaa ja 2000-luvun Julija Timošenkoa yhdistää ukrainalaisuuden lisäksi se, että molemmat ovat saavuttaneet omana aikanaan yhteiskunnallista valtaa, joka ei ole tyypillisesti ollut naisten käsissä.  Se, onko Timošenkon poliittisessa ajojahdissa kyse vallan lisäksi myös sukupuolesta, on mielenkiintoista ja pohtimisen arvoista etenkin kun tarkastellaan Ukrainan tämän hetkistä kehnoa tasa-arvopoliittista tilannetta.  Vain n. 7 % Ukrainan parlamentin edustajista on naisia.  Julija Timošenkon ryhmittymä on ainoana puolueena ajanut parlamentin Neuvostoliiton aikaisten naiskiintiöiden uudelleen määrittämistä, mutta tuloksetta. Nykyistä pääministeriä Mykola Azarovia arvosteltiin siitä, ettei vuonna 2010-11 hallituksessa ollut mukana yhtäkään naista. Vastauksena tähän Azarov nimitti terveydenhuollon ministeriksi ja varapääministeriksi helmikuussa 2012 Raisa Bohatyriovan. Pääministeri on esittänyt julkisesti mm. naisten ammatillista pätevyyttä vähätteleviä kommentteja, jotka ovat herättäneet paljon arvostelua. Monet ukrainalaiset tasa-arvoa ajavat järjestöt ovat myös nostaneet pääministeri Azarovia vastaan syytteitä sukupuolisyrjinnästä.
Yksi protestoineista tasa-arvoa ajavista järjestöistä on Femen, joka on noussut kansainvälisiin otsikoihin mm. järjestämästään paidattomasta mielenosoituksesta vuoden 2010 presidentinvaalien toisen kierroksen alkamispäivänä. Naiset kertoivat paikalla olleille toimittajille, että he protestoivat Ukrainan demokratian loppumista vastaan, eivät niinkään Janukovitšia vastaan tai Timošenkon puolesta.  Mielestäni naisten sanat kiteyttivät hyvin sen, mitä taloudelliseen ahdinkoon ja poliittiseen epävarmuuteen ajautunut maa todella haluaa: toimivan tasa-arvoisen demokratian. Seuraavat parlamenttivaalit järjestetään tämän vuoden lokakuussa, jolloin nähdään se, onko vuoden 2012 Ukraina yhtään demokraattisempi versio edeltäjästään.

Emilia Aalto
                                     


Kuvat: Roksolona Sultana postimerkki: ukrainaviastamps.blogspot.com
Julija Tymoshenko: tymoshenko.ua
          

Kommentit